Morgondagens elektronik igår

Teknikens under har genom mänsklighetens historia varit både frälsare och satan. En del har välkomnat den nya teknologin för allt den gjort för att underlätta för den mänskliga vardagen. Men teknikens snabba utveckling har också skrämt många. Här listas några av elektronikens stora skräcker och fördelar.

El

En av de viktigaste teknologiska uppfinningarna genom tiderna är förstås elen. Det kan kännas självklart för oss västerlänningar som i över 100 år haft en så omedelbar tillgång till hushållsel. Men tänk vad den har gjort för mänsklighetens vidare utveckling. För medicin och teknik. Men framförallt så är det viktigt för den direkta effekten det har på varje individ. Hur mycket hjälper det inte att ha en enda glödlampa i ett hem av lera och halm i Sudan?

Tvättmaskinen

Inte många vet att tvättmaskinen och tillkomsten av alla de andra el-drivna artiklarna i hemmet, banade väg för kvinnans frigörelse i väst. När man slapp stå och sopa, handtvätta och laga mat i timmar varje dag kunde man äntligen ägna tiden åt att utveckla sig själv som människa och inte som kvinna. Tvättmaskinen är ett av den moderna mänsklighetens viktigaste teknologiska framsteg.

Internet och kommunikation

Morgondagen håller mörkret och teknologins revolt i sin barm. Visst kan det vara bekvämt att spela blackjack online på sin iPad medan man talar med en vän över skype via blue-tooth. Men det måste finnas en gräns där teknikens framsteg inte längre bara förenklar vår tillvaro utan även förslappar oss. I Disney-filmen Wall-E kan man se hur alla människor blivit så bortskämda och beroende av sociala medier och teknologi att de aldrig rör sin kropp eller talar direkt med en annan människa. Facebook och Apples SIRI är bara några av stegen i denna rusande utveckling.