Byt ut batteriet på din iPhone

Ingen har nog missat den debatt som råder om klimatet idag. Politiker och miljöforskare varnar om klimatutsläpp och mål som inte kommer nås upp till 2040. Ett stort problem är bland annat stora företag som inte ställer om till grönt, och oljeföretag som gräver ut naturreservat. Men också den västerländska befolkningens konsumtionsmönster. Vi köper helt enkelt för mycket prylar, och är generellt sett dåliga på att laga.

Vi har tidigare skrivit om hur man kan höja andrahandsvärdet på sin iPhone genom att byta ut sitt iPhonebatteri. Detta stämmer fortfarande, men idag ligger fokus på att i en helheltsbild ta ett grepp om våra konsumtionsmönster av teknik och prylar. Att sköta sin smartphone och inte köpa en ny så fort den börjar bli långsam är ett viktigt steg i processen att minska våra totala klimatutsläpp.

Vi måste alla vilja nå klimatmålen

Man ska vara försiktig när man lyssnar på politikernas prat om svenskarnas klimatavtryck. För det stämmer att vi släpper ut mindre – i Sverige. Men det totala årliga koldioxidutsläpper som svenska företag bidrar till ligger på samma nivå som tidigare. Det handlar både om lagstiftning som tvingar stora utsläppare att ställa om till grönt – eller helt enkelt omvandla hela sin verksamhet. Men vi som individer måste också se över våra mönster.

Vi har också skrivit om att man enkelt kan återvinna telefonen. Är den helt obrukbar kan man självklart lämna in den till en återvinnare. Men genom att underhålla sin smartphone kan den ha ett långt mycket längre liv än du tror. Det är viktigt med en sådan balans, och en ny typ av inställning till prylar. Att byta ut sitt batteri på sin iPhone kan du lätt göra själv! Nedan följer en enkel tutorial på hur du byter ut ditt batteri på en iPhone 4, men du kan kolla tips på youtube på nästan vilken modell och smartphone du än har.