Så handlar du bitcoin säkert

I samband med att bitcoin ökat i popularitet har bedrägerier också gjort det. Därför är det viktigt att göra allt för att dina bitcoins ska vara säker. Det finns en rad olika säkerhetstips för att minska risken att bli bestulen.

När du ska handla bitcoin finns det några bra tips för en säkrare hantering. Det första du ska göra när du ska handla dina bitcoin är att välja en trovärdig handlare. Läs på om handlaren innan du sätter in pengar. En säker handlare är https://bt.cx/sv/kopa-bitcoin/ där du kan både köpa och sälja bitcoins. Det är en svensk marknad där du förutom bitcoin kan handla andra kryptovalutor. De tar ingen avgift utan har en förhöjd säljkurs. Att göra köp från en svenska handlare går generellt fortare än en utländsk. I och med bitcoins popularitet har bedrägerier ökat lavinartat. Därför är det viktigt att du enbart köper på eget initiativ och från en säker handlare. Läs på om alla aspekter kring bitcoin innan du handlar.

Använd en lokal plånbok

Om handlaren du valt har tvåstegs-autentisering är det en bra idé att aktivera det. Om du har tvåstegs-autentisering kan en eventuell angripare som har ditt lösenord inte komma åt dina bitcoins utan tillgång till en sekundär enhet. Det säkraste för dina bitcoins är att du förvarar dem i en egen plånbok och inte hos handlaren eftersom risken för hackers är mycket större där. En lokal plånbok är idag mer säker än en online plånbok.

Välj säkra lösenord

Ett annat tips är att alltid använda dig av säkra lösenord. Det kanske inte kommer som en nyhet men det är värt att påminnas om ibland. Säkra lösenord gäller överallt, både på din plånbok och e-post. Ett lösenord med minst 15 tecken är att föredra. Att göra en säkerhetskopia av din plånbok och förvara den på en säker plats är viktigt. En säker plats kan vara ett bankvalv eller en krypterad hårddisk. Hårddisken ska inte vara ansluten till internet. En bra sak att veta om bitcoin är att det går att återskapa din plånbok utifrån ett seed, en textsträng som är skapat av plånboken. Ditt seed kan du skriva ut eller memorera. Det är viktigt att du förvarar seed:et på ett säkert ställe eftersom om någon skulle få tag på det kan de återskapa din plånbok utan ditt lösenord.