En plan för framtiden

Året är 2064. Världen är sig lik, i alla fall någorlunda. Miljön är inte längre ett problem, det klarade vi oss ur. Krig finns tyvärr fortfarande, det är väl en omöjlighet att få alla miljarder människor överens samtidigt? Men livet har inte förändrats så mycket. Människor blir kära och gifter sig, barn föds, gamla avlider – inga konstigheter. Men året är 2063 och någonting måste väl ha förändrats?  Självklart: vi flyger istället för att åka bil. Tar planet till jobbet, tar planet till träningen. Inga konstigheter.

Fast nej, vi har ingen aning om hur 2063 kommer att vara, men visst hade det varit en dröm? Och det borde egentligen inte vara omöjligt, med tanke på hur utvecklingen har sett ut de senaste 50 åren. Vi har gått från att ha en hemtelefon, till att ha en biltelefon, till att ha en mobiltelefon – till att praktiskt taget ha en dator i telefonen. Vi har gått från svartvit TV till färg-TV, och Tv:n i sig har gått från att vara en liten fyrkantig låda till platt och stor, med 3D-funktioner och surround system. För att inte tala om internet, som snart kanske kommer ersätta allt?

Hur som helst, utvecklingen talar för sig själv och visst vore det stort att få ta ett flygplan till jobbet? Vilken känsla! Speciellt den dagen då man tar ”körkort”, eller heter det fortfarande flygcertifikat mån tro? I filmen Tillbaka till framtiden 2 reser Mikael J Fox till 2015 och då kan man flyga, men det hinner knappast komma flygande bilar till 2015, det är ju bara två år kvar, men en kan ju drömma. Till dess blir det till att nöja sig med en bra bil, och vara noga med att låsa den (till exempel med lås från laskraft) så att det inte blir som här: