Tidigare har vi skrivit om mobilen och dess utveckling i inlägget ”Games i mobilen”. Främst handlade den texten om att allting nu finns i mobilen, från spel till bank. Och det är ju verkligen så, att telefonen är allt vi egentligen behöver. Men hur påverkar det här oss egentligen? Vad har tekniken för påverkan på människan?
Mobilberoende är ett begrepp som börjat sprida sig över världen, och många är det faktiskt som känner att de är lite beroende av sin telefon. Det handlar om att man känner sig ledsen och deprimerad om man inte har tillgång till sin mobil. Att man inte kan låta bli att titta på mobilen med jämna mellanrum, och egentligen inte kan vara helt avslappnad om inte mobilen ligger bredvid. Många är det som sover med mobilen i sängen, så att de ska vakna om det är någon som ringer. Och det är ju just det här med tillgängligheten som är farligt. För vi kanske inte alltid ska vara så tillgängliga? Men om man har lärt sig att alltid svara i telefonen, att ständigt kunna se vad ens vänner gör så är det klart att man vänjer sig. Och att försöka vänja sig av vid sitt beroende är mycket svårt, om ens möjligt? Mobilfria dagar är någonting som också kommit på senare tid. Då stänger många av sin mobil och gör annat, såsom umgås med nära och kära eller liknande. Detta gör de för att kunna slappna av lättare, och slå sig fri från beorendet. Om det fungerar går inte att uttala sig om, men det är nog värt att testa för den som känner att man inte klarar av att låta mobilen vara i en timma.
Facebookberoende, eller snarare, beroende av sociala medier, är också någonting som vuxit sig större världen över. Det innebär att man konstant vill uppdatera och berätta vad man gör, men också se till vad andra gör hela tiden.
Du som känner att du kan ha ett beroende av din telefon och av sociala medier bör göra det här i ett försök att slå fri:
- Om bara för ett tag, ta bort Facebook, Instagram och Twitter. Du behöver inte alltid vara uppdaterad!
- Ha minst en mobilfridag i veckan.
- Kolla bara telefon på specifika tidpunkter (exempelvis på morgonen, efter lunch och middag)