Myndigheter lämnar ut dina surfvanor

Att leva sitt liv genom en dator är en självklarhet för de flesta av oss. Mycket är ”gratis” då vi betalar med vår information. Men hur mycket som vi lämnar ifrån oss är oklart och många människor är ovetandes om hur mycket av ens personuppgifter och surfvanor som sprids. 

3847015-map-of-gotlandDet finns nog ingen i Sverige som inte använder en dator eller en mobil dagligen. Vi har blivit otroligt beroende av våra tekniska prylar som hjälper oss med allt från att komma ihåg viktiga händelser och ringa samtal till att hålla oss uppdaterade med våra nära och kära samt om vår omvärld. På http://www.phonelife.se/apple-iphone-6 kan man köpa skal till sina prylar som skyddar mot repor och smutts, men när det kommer till att skydda sitt privatliv online så gäller det att vara noggrann med vad man signar upp sig på samt hur man beter sig online. Priset för att vi ska ha tillgång till så otroligt mycket information som vi inte behöver betala en krona för betalar vi istället med våra surfvanor och information om oss själva. Dn.se har nu kommit ut med en mycket stor undersökning där 1,3 miljoner .se sajter gåtts igenom och där man får reda på att utländska företag gör kartläggningar över besökare på svenska sjukhus och myndigheter och med det kan se vad det är vi söker på.

De onda kakorna

Vad allt handlar om är kakor, men inte så goda kakor för det mesta. Kakor, eller cookies, finns på en sajt och som samlar information om användaren. Tredjepartskakan samlar upp information och sprider den sedan vidare till servrar utomlands. Företag vill veta mer om våra beteenden så att man enklare kan nå specifika användare med riktade annonser och erbjudanden, Google själva har sagt att deras mål är att förekomma oss så att vi inte ens behöver göra en googling utan datorn ska känna efter vad det är vi behöver. Både fascinerande och läskigt på samma gång. Exempelvis finns det på Skatteverkets sajt  kod som göra att ord som ”skilsmässa eller skatteflykt” sparas och skickas vidare och ger en bild av vem du är som person. I en annan artikel på Dn.se kan man läsa mer om hur man ska göra för att skydda sig och ett av de enklaste är att man helt enkelt stänger av att kakorna ska kunna spåra en. Det finns även funktioner som gör att man kan surfa spårlöst, inkognito.